Bisiklet Kazasından Sonra Yapılması (ve yapılmaması) Gerekenler

Categories Bisiklet, SağlıkPosted on

1- Polisi arayın
Bu, her zaman geldikleri anlamına gelmez. Belki de siz yaralanmadığınız için gelmeyi reddedecekler veya gelmeyeceklerdir. Fakat yaralanmadığınıza emin misiniz? Nereden biliyorsunuz? Diz, omuz ve bilek yaralanmalarının tam olarak belirginleşmesi 2 günü alabilir. Peki ya kafa darbeleri ve beyin kanaması? Benzer bir kazayla başlayıp, bisikletçinin “iyiyim” deyip evine gittiğini ve birkaç gün sonra ağrı şikayeti ile hastaneye gittiğine çokça tanık olduk. Polise iyi olduğunuzu söylemek yerine iyice düşünün. Onlara oldukça hızlı çarpıştığınızı ve bir hastane kontrolüne ihtiyacınız olduğunu söyleyin.


2- Asla “Birşeyim yok” deyip geçmeyin!
Sonradan ortaya çıkan bir sağlık probleminde, kaza sonrası sürücüye emin bir şekilde “iyiyim, birşeyim yok” beyanı verdiğiniz için sigorta şirketi tedavinizi karşılamayı reddedebilir. Eğer kaza sonrası illa birşey söylemek için kendinizi mecbur hissediyorsanız, emin olmadığınızı söyleyin. Ve doktor kontrolü istediğinizi mutlaka belirtin.


3- Sürücünün Sigorta(trafik ve kasko) – Ehliyet – Kimlik bilgilerini alın!
Eğer polis gelmezse, sürücü size hasarınızı karşılayacağını söyleyip tüymeye çalışacaktır muhtemelen. Şunu unutmayın: onu tanımıyorsunuz. Bir lafına güvenecek kadar tanımıyorsunuz onu. Plakasını alın, ehliyet bilgilerini ve Trafik – Kasko poliçe bilgilerini alın. Telefonunu alın. İsterseniz emin olmak için hemen bir çağrı atın. Her şeyin fotoğrafını çekin! Kimliğinin, ehliyetinin, Trafik – Kasko Poliçe bilgilerinin, kaza yerinin, bisikletinizin, aracının, aracın plakalarının, aracın hasarının.
Mutlaka karşılıklı olarak Trafik Kaza Tesbit Tutanağını doldurun ve karşılıklı imzalayın.
Bu uygulamalar artık mobil telefonlardan da yapılıyor.
Trafikte “Mobil Kaza Tutanağı” Dönemi Başladı!


4- Görgü tanığı bulmaya çalışın!
Olayı gören olabildiğince çok insanın bilgilerini ve telefonnunu alın. Tanıklıklarına ihtiyacınız olabilir.


5- Hemen doktora gidin!
Eğer doktor birşeyiniz olmadığına kanaat getirirse harika. Fakat herkese iyi olduğunuzu söyler ve doktora gitmezseniz ve bir süre sonra ağrı şikayetiniz olursa bunu sigorta(kasko) şirketine açıklamanız oldukça zor olacaktır ve ağrılarınızın sebebinin kaza olmadığını savunmaya çalışacaklardır.


6- Kanıtları kaybetmeyin!
Belki bisikletinizi hemen tamir ettirmek isteyeceksinizdir. ASLA! Bisikletinizi tam olarak kaza sonrası göründüğü gibi muhafaza edin (kaza sonrası çekmiş olduğunuz fotoğraflardaki gibi). Bir bisikletçiye götürün fakat tamir ettirmeyin. Sadece bisikletteki hasar hakkında uzman görüşünü alın. (tamir maliyeti) Bisikletinizi kazadan sonraki gibi saklayın, sigortadan paranızı alana kadar.

Önemli bir not daha:
Tecrübeyle sabittir ki, Trafik Sigortası şirketleri kendi müşterinin arabası bir bisiklete çarptığında, eğer bisikletçi yaralıysa olaya daha duyarlı hale gelirler. Küçücük bir yara dahi olsa
Tersine, sadece maddi hasarlı bir bisiklet-araç kazasında Trafik Sigortası şirketleri olayı görmezden gelebiliyor veya ödeme yapmayı reddedebiliyor. Tutup da yaralı taklidi yapmanızı söylemiyorum. (bu dolandırıcılığa girer) Bırakın da buna doktor karar versin.

Okuduğunuz, için teşekkür ederim, herhangi bir sorunuz veya öneriniz var ise yorum kısmına yorum yazmayı, yazacak hiçbir şey bulamıyorsanız, sadece “Teşekkür ederim” yazmanız beni mutlu edecektir. Ayrıca sosyal ağlarınız da bu yazıyı paylaşmayı unutmayın lütfen! Sağlıklı ve mutlu sürüşler dilerim.

Bisiklet Hareketi Derneğinin paylaşımından faydalanılmıştır.

Bisiklet Hareketi Derneği / ANKARA

“Bisiklet turu dediğin, mutsuzluktan kalkan bir uçuştur.”

James E. Starrs

Paylaş

Grafik Tasarım Uzmanı, Bisiklet sever, gezi sever, blogger

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göster
Gizle
Verified by ExactMetrics