Bisiklet Satın Alma Rehberi

DOĞRU BİSİKLETİ SEÇİMİNDEN, NE KADAR HARCAYACAĞINIZA VE NEREDEN SATIN ALACAĞINIZA KADAR HERŞEY.


Bisiklet sürmenin harika dünyasına hoş geldiniz. Bisiklet özgürlüktür, aynı anda egzersiz, ulaşım ve meditasyon sağlar. Ama önce, bir bisiklet almanız gerekecek ve çok fazla seçenek var. İlk bakışta bisiklet jargonu göz korkutucu görünüyor biliyorum. Ama herşey kontrol altında merak etmeyin.

Yeni bisikletinizi almak için bisiklet mağazasına gitmeden önce, bisiklet satın alma işlemini kolaylaştıracak tüm küçük ayrıntıları bilmek faydalı olacaktır. Sizin için doğru bisiklet, nerede ve nasıl binmeyi planladığınıza bağlı olacaktır. Sormak isteyeceğiniz en temel sorulardan bazıları şunlar olmalıdır:

  • Ne amaçla kullanacağım? (Ulaşım, spor, performans, gezi, şehirlararası uzun turlar.)
  • Nerede süreceğim ? (Şehir içinde, arazide, )
  • Bisikletin hangi kısımlarına dikkat etmem gerekiyor ? ( Bisikletler çeşitli boyutlarda gelir, bu nedenle boyunuza göre doğru kadro (çerçeve) boyutunu bularak başlayın. )
  • Ne kadar bütçe ayırmak istiyorum?
  • Nereden bisiklet alabilirim ?

İşte sizin için doğru bisikleti nasıl bulacağınız ve satın alacağınız.

Nereye Gideceksiniz?


Ne tür bir sürüş yapmak istediğinizi anlayarak başlayın. Birçok bisiklet türü vardır ve bunlardan hangisini seçeceğinizi bilmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Ne sıklıkla bineceksin? Ne kadar uzak? Asfalt yüzeylerde mi süreceksin yoksa arazi yollarını mı keşfedeceksiniz?
Asfaltta sürecek ve öncelikle egzersiz yapmak isterseniz, yol bisikleti iyi bir seçimdir. Amortisörlü veya düz maşalı şehir bisikleti, aileyle kısa, gündelik sürüşler için daha iyidir. Çoğunlukla işe gidip gelmek için bisiklete binecekseniz, şehir bisikleti en iyi seçenek olabil6ir; ayrıca yeni gelişen teknolojiler ile elektrikli pedal destekli modeller de düşünülebilir. İşe gidip gelmek ve zindelik için bir bisiklet istiyorsanız; hem asfalt, hem de engebeli yollarda binebileceğinizi düşünüyorsanız, gravel bisiklet muhtemelen doğru seçimdir. Tamamen arazi sürüşü yapacaksanız, sağlam bir dağ bisikleti en iyi seçimdir.

Bazen birden fazla bisiklet kategorisi size uygun olabilir. Seçenekleri biraz daha daralttıktan sonra, belirli kriterleri eleyebilirsiniz.

Bisikletin Yapısı:


Kadro (Çerçeve) : Bisikletin kalbi. En önemli parçadır! Doğru kadro boyunu seçmezseniz verdiğiniz para çöpe gider. Günümüzde çoğunlukla metalden (çoğunlukla alüminyum, bazen çelik, nadiren titanyum) veya karbon fiberden yapılır. Farklı yükseklikteki binicilere uyacak şekilde farklı boyutlarda gelir. Örneğin ben ilk bisikletimde doğru kadro boyunu seçmediğim için dizimi sakatlamıştım.

Tekerlekler: İkinci en önemli kısımdır. İyi bir jant seti ile zemin altınızda akıp gidecektir. Genellikle bisikletler standart jant setleri ile gelir. İlerde isteğe göre daha kaliteli setlerle değiştirme şansınız muhtemel olacaktır. Tekerler, jant çemberi, jant teli, göbek, iç lastik ve dış lastikten oluşur.
Süspansiyon (Amortisör): Darbe ve sarsıntıları azaltan sistemdir. Ucuz amortisörler az ayarlanabilir, kaba ve ağır olurken, daha pahalı süspansiyonlar daha hafif ve daha ayarlanabilirdir. Amortisörler sadece önde veya hem önde hemde arkada olabilir.

Vitesler (Aktarma organları): Genel olarak bisikletler 1-30 vitesdir. Arkada çark sayısı 12’ye kadar olabilir. Önde 1-3 adet çark olur. Yaygın olarak bilinen yanlış bilgi vites sayısının çokluğunun iyi birşeymiş gibi algılanmasıdır. Önemli olan bisikletinizin ne kadar çok vitesi olduğu değil doğru vites oranlarına sahip olmanızdır. Çoğu geleneksel bisikletler zincirli sistem kullanır, ancak bisikletlerde kayış tahrikleri ya da göbekten vitesler bulunur.

Frenler: Üç tür fren sistemi vardır.
Küçükken bizim kontra pedal dediğimiz göbekten frenler ki pek az görülmektedir.
V frenler (Jant frenleri), ucuz şehir bisikletlerinden üst düzey yol yarışçılarına kadar birçok modelde bulunur.
Disk frenler kablo ile etkinleştirilir veya hidroliktir. V frene göre biraz daha ağırdırlar, ancak her koşulda daha az kuvvetle daha iyi dururlar.

Temas noktaları: Koltuk (sele olarak da bilinir), gidon(direksiyon), gidon boğazı ve pedallar.

Bütçenizi Düşünün

Kesin olmamakla birlikte fiyatlar değişkendir.
Yetişkinler için kaliteli bisikletler 5000 ila 10.000 TL civarından başlar. (Daha az fiyata gördüğünüz birçok bisiklet ucuza imal edilmiş, kötü bir şekilde monte edilmiştir ve binmek %100 eğlenceli olmayacaktır). Ancak iyi bir bisiklet satın aldığınızda göreceksiniz ki eğlenceden daha fazlasına sahipsiniz.

Sizi neler bekliyor?


5000 – 10.000 TL: Sağlam bir kadro, düz maşa veya standar bir ön süspansiyonlu, geniş oranlı bir vites sistemi (7-24 arasında herhangi biri ), v frenler veya mekanik disk ya da standart hidrolik disk frenler.
10.000 – 20.000 TL: Daha iyi ön süspansiyon, bazı modellerde hidrolik disk frenler, daha hafif ve daha kaliteli jantlar ve lastikler.
20.000 – 100.000 TL: Daha hafif alüminyum veya karbon kadrolar , daha iyi süspansiyon, hidrolik disk frenler (bazı yol bisikletleri hariç), daha hafif jantlar ve lastikler.

Not: yukarıdaki fiyatlar kesin olmamakla beraber 2022 yılı için verilen ortalama piyasa değerlerdir.

Nereden Alınır?

Bu günlerde kaliteli bisiklet satın alabileceğiniz birden fazla yer var. İlk defa bisiklet alacaksanız, bisikleti görerek mağazadan almak her zaman daha iyi olacaktır.

Nasıl Alırım?

Araştırma
Bisikletinizi bir veya üç seçime daralttıktan sonra, internetten araştırma yapmanın zamanı geldi. En iyi seçiminizle başlayın, daha fazla bilgi için üretici web sitelerine gidin. Fiyat aralığınızdaki farklı markalarda kadro malzemesi, vites sistemleri ve frenler gibi özellikleri karşılaştırın. Markadan markaya değişen boyutlandırmayı kontrol edin ve sizin doğru kadro boyunu belirlemek için kadro boyu hesaplama araçlarını kullanın.
Markayı taşıyan bir dükkan bulmak için üreticinin bayi listesi bulucusunu kullanın. Telefon ile arayın ve istediğiniz modelin (veya buna yakın modellerin) sizin için doğru boyutta olup olmadığını sorun. Bir test sürüşü yapıp yapamayacağınızı sorun. Çoğu dükkan bisikleti sürdürüp denetme konusunda istekli değildir.

Satıcıya Sorun.

Bisikletin ağırlığı kaç kilo? Kadro boyu nedir? Vitesler, dik tepelere rahat bir tempoda tırmanmanıza izin verecek kadar düşük mü? Frenler sizi hızlı ve güvenli bir şekilde durduruyor mu? Bisikletin selesi rahat mı? Garantisi ne kadar? Garanti koşulları nelerdir?

İyi (ve Kötü) Bisiklet Dükkanının İşaretleri

İyi bisiklet mağazaları, samimi ve bilgili, çalışanlara sahiptir. Size farklı parçaların nasıl çalıştığını gösterecekler. Test sürüşlerine izin verecekler ve bisikleti düzgün bir şekilde kurmak için zaman ayıracaklardır. Ayrıca bakım, sundukları hizmet planı paketleri ve hangi aksesuarları düşünmeniz gerektiğini anlatacaklardır.Bir çalışan küçümsüyorsa veya baştan savıyorsa, size yardımcı olacak bir başkasını bulun. Tekrar olursa, başka bir mağaza bulun veya yöneticiye gidin.

Size yanlış büyüklükte veya sizin için doğru olmayan bir şey satmaya çalışırlarsa, endişelerinizi dinlemezlerse hemen uzaklaşın oradan. Aklınıza takılan soruları sormaktan korkmayın.

Okuduğunuz, için teşekkür ederim, herhangi bir sorunuz veya öneriniz var ise yorum kısmına yorum yazmayı, yazacak hiçbir şey bulamıyorsanız, sadece “Teşekkür ederim” yazmanız beni mutlu edecektir. Ayrıca sosyal ağlarınız da bu yazıyı paylaşmayı unutmayın lütfen! Sağlıklı ve mutlu sürüşler dilerim.

Kaynak sayfa.

https://www.bicycling.com/bikes-gear/a20023052/bike-buying-tips/

Ayrıca bisiklet alırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgileri anlatan, “Çağrı Terzioğlu”nun videosunu ekliyorum. İzlemenizde fayda olacaktır.


Merhaba ben Volkan, bisiklete binmeyi, tasarlamayı, üretmeyi ve seyahat etmeyi seviyorum. Youtube kanalımda bisiklet, kamp, seyahat, eğlence ve macera temalı vlogları üretiyorum. Ürettiğim içerikler ilginizi çekiyorsa tekerin dönmesine katkı sağlamak için, kanalım’a abone olup videolarımı beğenmeyi ♡ unutmayın lütfen.

 https://www.youtube.com/volkanyolda

Başka bir yazıda görüşmek üzere takipte kalın, hoşçakalın!

►İnstagram: http://instagram.com/volkan_yolda

Volkan Yılancı.

Paylaş

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göster
Gizle
Scroll to Top
Verified by ExactMetrics