Çok Hafif Kamp Ocağı Rüzgar Kesici Yapımı 

Categories Grafik Tasarım, Kamp, Kendin Yap, Vektörel ÇizimPosted on

Merhaba sevgili okur, bu yazımda yine bir kendin yap projesi paylaşacağım sizler ile. Sizinle birlikte çok hafif ve az yer kaplayan bir “kamp ocağı rüzgar kesici” yapacağız. Ben bisiklet turumda “kovea” markasının rüzgar kesicisini kullanıyorum. Benim kullandığımda gayet hafif ve başarılı bir rüzgarlık fakat hacim olarak biraz yer kaplıyor. Bisiklet turcusu olarak sürekli nerden nasıl yer kazanırız/hafifleriz hesabı yapıyoruz. Bir arkadaşımda MSR markasının çok hafif katlanabilen rüzgar kesicisini görmüştüm çok hoş bir üründü. Kağıt gibi katlanan alüminyum tarzında ince bir üründü. Satın almayı düşündüm fakat biraz gereksiz pahalı gelmişti. 3 sene önce 150 TL gibi bir ücreti vardı yanlış hatırlamıyorsam. (Şu an tarih 2022 Aralık) Şimdi ise 350 TL fiyatı var.

Ankara’yı bilenler bilir Ulus semtinde hırdavatçı, tesisatçı ne ararsan var. Orayı gezerken Ato iş hanında bir hırdavatçıda bu malzemeyi gördüm ve hemen kafada ışık yandı. 60 cm eninde rulo şeklinde satılan bir ürün. İstediğiniz kadar kesip veriyorlar. Metresi şu an 70 TL Yarım metre aldım hemen (60×50 cm) ve eve gelip corel draw’da modeli çizdim sonra şablonu kağıda aktarıp kalıbını aldım. Kalıbı levha üzerine de çizdim. Daha sonra bir makas yardımı ile çizdiğim yerlerden kestim. Kesimden sonra içeriden 5mm mesafe bıraktım. Bunu da cetvel ile ölçüp içeriye çizimi yaptım. Sonra cetveli kullanarak içe doğru büktüm. İçe bükmekteki amacım sac’ın kesimden sonra jilet gibi keskinleşmesi. Hatta keserken makas ile sac elimi kesti. Sonra hemen bir işçi eldiveni giyip çalıştım. Tavsiyem işçi eldiveni giyip kesin. Bir önerimde şu olacak eğer bir lazer kesim yapan reklamcı vb. bir yere giderseniz bu çizimleri lazerde kesip direk size verecektir. İşiniz çok kolaylaşır, fakat onunda ek bir maliyeti çıkacaktır size. Ben kendim kesip bükmeyi tercih ettim. Makasla çok kolay kesiliyor.

Kesim büküm bitti şimdi rüzgarlığı bir kalem veya uzun ince bir çubuk aracılığı ile rulo haline getirin. Daha sonra tekrar açın. Unutmayın işiniz bitince her zaman rulo yapacaksınız. Rüzgarlığı tekrar açın ve ocağın etrafına çevreleyin. Rüzgarlığı kapalı tutmak için ben 2 adet neodyum mıknatıs kullandım. Eminim siz kendinize göre bir çözüm üretirsiniz.

Kesim ve büküm işleminden sonra test aşamasına geldi. Ocağımı çıkarıp kurdum gayet güzel görünüyordu fakat bir sorun vardı. Ocağa tencere, tava gibi geniş bir şey koyduğunuzda rüzgarlığın çapı çok dar oldu. Yani rüzgarlık o kadar yakın ki tüpe tencere tava sığmıyor. Çaydanlık ya da kahve kupası vb. küçük çaplı ürünlerde sıkıntı yok fakat geniş olanlar için uygun değil. Bende hemen çizimi güncelledim ve büyük ve küçük olmak üzere ekledim paylaşıma. Bu resimlerdeki küçük olan rüzgar kesici. Birkaç güne büyük olanı da yapacağım hatta onu lazerde kestirebilirsem lazerde kestireceğim.

Sizin de şemayı kullanıp bu rüzgarlıktan yapabilmeniz için çizimleri, “dxf, eps, pdf ve corel draw x7” formatlarında kaydedip sayfaya ekliyorum. İndirip ister elle kesin ister lazerciye götürün o kessin. Eğer lazer kesim yaptıracaksanız sadece kırmızı olan kesim çizgilerinden kestirmeniz yeterli olacaktır.

Ben uzun kullanım tecrübemi de ileride tekrar yazarım. Bakalım ne kadar dayanıklı, verimli ve kullanışlı olacak hep birlikte göreceğiz.

Kesim dosyalarını buradan indirebilirsiniz.: DOSYALARI İNDİR

Evet bir kendin yap projesinin daha sonuna geldik. Umarım siz kamp severlere faydalı bir paylaşım olur. Başka bir yazıda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Paylaş

Grafik Tasarım Uzmanı, Bisiklet sever, gezi sever, blogger

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göster
Gizle
Verified by ExactMetrics