Sele Altı Çantamda Neler Var? Günlük sürüşlerde alet çantasında neler olmalı? 2024

Dışarıda mis gibi bir hava var, içiniz içinize sığmıyor, hemen hazırlanıp bisikletinize atlıyorsunuz. Bu güzel günü kaçırmamam lazım diyerek basıyorsunuz pedala. Birkaç kilometre gidiyorsunuz birden bisiklet zıplamaya başlıyor, bir bakıyorsunuz “fıss” diye bir ses ve lastik patlamış. İşte bütün keyfiniz burada kaçıyor. Çünkü yanınızda hiçbir tamir aleti vb. birşey yok.

Benim gibi düzenli olarak bisiklete biniyorsanız her zaman yanınızda bir tamir/onarım alet çantası taşımak gerekiyor. Yoksa tadınız çok kötü kaçacaktır. 90’lı yıllarda küçük yaşlarımda bisiklete binerken lastik patladığı zaman bisiklet tamircisine koşar giderdim. Zaten mahallenin dışına çıkmazdım. Mahalle dışında uzaklarda bir yerlerde lastiğiniz patlarsa elinizde taşıyarak, yada alırsa sizi bir toplu taşıma aracına binip geri dönmek zorundasınız.

Ben bisiklete başladığımda sürekli olarak araştırma yapıp, nelere ihtiyacım var ona göre eksiklerimi tamamlamıştım. İlk alınacaklar ve en önemlisi kask, eldiven ve gözlük. Olmazsa olmaz! Sonrasında lastik patlakları vb. durumlarda işinize yarayacak basit alet / edavatları taşımanız gerekiyor. Bunları sele altına takılan ufak bir çanta içinde muhafaza edebiliyorsunuz. Kimileri çanta yerine üzerindeki formanın cebine yada bisikletinde bulunan başka çantalara koyabilir. Nerede taşımak istediğiniz tamamen sizin keyfinize ve sürüş tarzınıza bağlı olacaktır.

Şimdi gelelim, “günlük bisiklet sürüşlerinde hangi tamir/onarım aletlerini taşımamız lazım?

  • Yedek iç lastik
  • Lastik tamir yaması
  • Yama tutkalı
  • 0 numara zımpara
  • Çoklu alyen anahtarı
  • Lastik sökme levyesi
  • Cımbız
  • Zincir yağı (Mini şişede)
  • Mini tükenmez kalem
  • Sibop dönüştürücü aparat
  • Lateks eldiven
  • Mini jant akort anahtarı
  • Zincir baklası anahtarı
  • Yedek zincir Baklası (Quick Link)
  • Bir parça bez

Yedek iç lastik: Yama yapmaya uğraşmadan yola devam etmek için hemen yedek lastiği takıp yola devam ediyoruz. Eve gelince patlayan lastiği yama yapabiliriz. Yine yama seti lazım çünkü lastiği değiştirdikten bir süre sonra tekrar patlarsa bu sefer yama yapmamız gerekir. Bir keresinde arkadaşımın 2 lastiği birden patlamıştı. Sebebi ise, dış lastiğe saplanmış olan zımba teli. İlk bakışta göz ile görünmediği için 2 iç lastiği de patlatmıştı.


Yama seti (Yama, Tutkal, Zımpara): Lastiğimiz patladığında deliği tamir etmeye yarar. Nasıl yapılacağını anlatmayacağım çünkü internette yüzlerce video ve yazı mevcut; oradan bakabilirsiniz. Yama tutkalını kendi tüpünde taşıdığımda her seferinde bir süre sonra uçtuğunu gördüm. Yıllardır Gürkan Genç’i takip ederim, kendisinden çok şey öğrendim ve bunlardan biri de yama tutkalını “bir oje şişesinde taşımak”. Tutkal uçmuyor, ayrıca fırça sayesinde rahatça lastiğe tutkalı sürüyorsunuz.


Çoklu alyen anahtar seti: Çakı şeklinde olan, içinde bisikletinizin üzerindeki alyen vidaları gevşetip/sıkmanıza yarayan alyenleri bulunduran bir set. Bu aletin birden fazla çeşiti var. Üzerinde 8-10-12-16… vb adet fonkisyonları bulunanları var. Ayrıca üzerinde zincir sökme aparatı, akort ayar bölümü, lastik sökme levyesi olan modelleri de satılmakta. Burada neyi seçeceğiniz size kalmış. Ben kendi kullandığım anahtar budur.


Lastik sökme levyesi: Lastiğinizi janttan çıkarmaya yarayan alettir. En az 2 adet bulundurmanız gerekiyor. Kolayca lastiği söküp/takmanıza yarayacaktır. Bu olmazsa işiniz çok zor.


Cımbız: “Ne alakası var cımbızın” diyebilirsiniz! Fakat, lastiğinize minicik bir tel vb. nesne girdiğinde elinizle çıkaramayacaksınız. Çıkarmazsanız yeni taktığınız iç lastik tekrar patlayacaktır. Bu nedenle cımbız önemli. Bir milyoncu dükkanlarından en ucuzundan alabilirsiniz.


Zincir yağı (Mini şişede): Minik bir göz damlası şişesinde bisiklet için satılan zincir yağı taşıyorum. Eğer bisiklet zincirinizin bakımlarını zamanında yapıyorsanız bunu taşımasanız da olacaktır. Ben zaman zaman eski bir bez ile zinciri silip hızlıca zinciri yağlıyorum.


Mini tükenmez kalem: Lastiğiniz patladığında iç lastikteki minicik patlağı bulmak bazen çok zor olabiliyor. Bulması bu kadar zor ike kaybetmesi de bir o kadar kolay olabiliyor. Deliği tespit ettikten sonra tükenmez kalem ile işaretlemek işinizi kolaylaştıracaktır.


Sibop dönüştürücü aparat: Eğer ince sibop’lu ( Presta )bir iç lastik kullanıyorsanız benzinliklerde tekerinizi şişiremezsiniz. Araba sibopları kalın (shrader) olduğu için benzinlikteki hava pompaları kalın sibop uyumludur. Bu durumda yanınızda bir dönüştürücü olması lazım. Basit küçük bir dönüştürücüyü herhangi bir bisikletçiden alabilirsiniz. Eğer bulamazsanız merak etmeyin basit bir çözümü var. Sibobunuzun plastik kapağını kesin, ters çevirip tekrar sibop’a takın ve havayı basın.


Lateks eldiven: Zinciriniz ön kasetten çıktığında elinizle tutup yerine oturttuğunuz sırada elleriniz yağ içinde kalacaktır veya iç lastik sökerken eliniz kirlenecektir. Elinizin kirlenmesini dert ediyorsanız, kirlenmemesi için bu eldiven işte bu aşamada işinize yarayacaktır.


Mini jant akort anahtarı: Bir çukura girdiniz jantınız hafif yamuldu ve frene sürtüyor. Bu ve benzeri jantın hafif eğilme durumunda jant tellerinin ayarı ile oynayarak jantınızı düzeltebilirsiniz. Fakat bu işlemi yapmak için önce nasıl yapılacağını öğrenmeniz gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken bir işlem yanlış yaparsanız durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirebilirsiniz. Bu aleti ayrıca alıp taşıyabilirsiniz ya da yukarıda ” Çoklu alyen anahtar seti ” paragrafında yazdığım gibi, üzerinde akort anahtarı bulunduran bir alyen seti de alabilirsiniz.


Zincir baklası anahtarı: Evden çıktım 1 km sonra tam kavşaktan dönerken “çat” diye bir ses geldi ve pedal boşa dönmeye başladı. Hemen uygun bir yerde durup baktım ki zincir kopmuş. Bu gibi durumlar için yanınızda “zincir baklası sökme/takma” anahtarı taşımanız gerekiyor ki yola devam edebilesiniz. Hemen kopan baklanın diğer ucunu anahtar ile söküp yanımda taşıdığım yedek “quick link” i taktım ve yola devam ettim. Bu aleti ayrıca alıp taşıyabilirsiniz ya da yukarıda ” Çoklu alyen anahtar seti ” paragrafında yazdığım gibi, üzerinde akort anahtarı bulunduran bir alyen seti de alabilirsiniz. Bu senaryoyu yaşamadan önce internetten, “zincir baklası nasıl sökülür/takılı” diye aratarak bilgi sahibi olmanız doğru olacaktır. Yan tarafta bulunan görseldeki anahtar biraz büyük. Mümkünse alyen anahtarı seçerken içinde bu aletin olanı tercih edin.


Yedek zincir Baklası (Quick Link): Zincir kopma durumunda kullanabileceğiniz yedek zincir baklasıdır. Özelliği kolayca sökülüp takılabilmesidir. Burada dikkat etmeniz gereken zincirinize göre doğru olan ürünü seçmeniz. Örneğin, benim 30 vites bisikletim var ve “10’lu” sistem olduğu için “10’lu” zincire uyumlu quick link satın alıyorum. Her zaman yedekte 1 tane taşırım.


Bir parça bez: Bir parça eski bir bez her zaman işe yarar. Zinciri silmek istediğimde kullanırım.

Eğer bisikletinizin tekerleri kolayca sökülebilen QR(Quick Release) mandal sistemine sahip değil ise oradaki civata büyüklüğüne uygun bir anahtar taşımanız gerekecektir. Örneğin; 14-15, 16-17 açık ağız anahtar. Yada bisikletinizde özel bir civata var ise tamir durumunda onu sökmeniz için anahtarını taşımalısınız.

Son olarak benim tercih ettiğim alyen anahtar seti, “Topeak Hexus II” marka bir anahtar ve içinde, ” levye, zincir sökme, akort anahtarı” özellikleri bulunmaktadır.

Benim tecrübe ve deneyimlerime dayanarak taşıdığım aletler bunlardır. Sizin de eklemek istedikleriniz var ise yorumlara yazabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Yazıyı beğendiyseniz sevdikleriniz ile paylaşmayı unutmayın. Saygılar.

Paylaş

2 thoughts on “Sele Altı Çantamda Neler Var? Günlük sürüşlerde alet çantasında neler olmalı? 2024”

  1. Metin güçlü

    O çantaya bunları sığdırmak için bisiklete aşık olmak lazım❤️
    Faydalı yazın için tşk.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göster
Gizle
Scroll to Top
Verified by ExactMetrics